utorak, 23. prosinca 2014.

Nougattino


Sastojci:

Kore

-300 g brašna + 1/2 žličice praška za pecivo
-1 žličica arome vanilije
-1 bjelance + zera soli
-75 g šećera u prahu
-75 g omekšalog maslaca
-100 ml vrhnja za kuhanje (30% m.m.)
-1 čep tamnog ruma   

Krema

-500 ml mješavine vrhnja za kuhanje i mlijeka (50:50)
-200 ml krem likera (baileys nougat)
-2 kom Dolcela Puding nougat premium + 1 žlica škrobnog brašna
-100 g šećera
-150 g bijele čokolade
-100 g maslaca
-150 ml vrhnja za šlag + paketić kremfiksa

Glazura

-150 g bijele kuverture/čokolade
-5 žlica ulja

Priprema:

Prvo kuhamo kremu - u mlijeku razmutiti prašak za puding, škrobno brašno i šećer. Vrhnje za kuhanje i baileys ugrijati na laganoj vatri i otopiti bijelu čokoladu. Zakuhati gustu kremu i prebaciti je na hlađenje (prekriti površinu kreme prozirnom folijom). Za kore pjenasto izmiksati omekšali maslac sa aromom vanilije, bjelancem i soli. Kad dobijete pufnastu i sjajnu kremicu umiksati šećer - malo po malo. Dodati vrhnje za kuhanje i rum, dobro razraditi, potom umijesiti brašno i prašak.

Lagano pobrašniti silikonsku podlogu i baciti se na posao - tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela, rukom oblikovati mali pravokutnik i valjati tankooo. Ide jako brzo jer je tijesto svileno... da dodatno ne brašnite - preko tijesta stavite prozirnu foliju i valjajte skroz koliko ide - moje kore su cca 34x40cm. Prebaciti zajedno sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima za pečenje i staviti u vruću pećnicu (180*C). Potrebno je svega 3-4 minute..

Pečene vruće kore preokrenuti na radnu podlogu i staviti lim za pečenje na njih - da ih ujednači. Opterećujte ih do kraja, tj. dok se sve ne ispeku. Maknite lim i pustite ih da se ohlade. Skalpelom razrežite (ili zubatim nožem ispilite) kore na pola da bi dobili 6 manjih. Razraditi pjenasto maslac, izmutiti slatko vrhnje sa kremfiksom. Sjediniti oboje s kremom, razdijeliti je na 5 jednakih dijelova (ostavite par žlica za vrh kolača) i filati kore. Staviti u hladnjak preko noći, sutradan glazirati (otopiti kuverturu s uljem u MW ili na pari).

Uživajte

Preuzeto sa: www.coolinarika.com